Імениті дієтологи світу радять не голодувати, заганяючи організм в стрес, а харчуватися часто, маленькими порціями. Страви при всьому цьому повинні бути низькокалорійними, приготувати які можна тільки з товарів бідної харчовою цінністю. Чим нижче калорійність їжі, тим більше енергії на забезпечення справжньої життєдіяльності організм розтрачує з внутрішніх припасів, спалюючи ненависний зайвий жир.

Поради дієтологів

Велика частина дієт, спрямованих на зниження ваги, засновані на раціоні харчування, з якого виключені калорійні продукти. Психологічно людині важко подолати заборону: виходячи з дієти, організм надолужує згаяне, вага повертається і навіть зростає. Тому для здорового зниження ваги дієтологи радять не виключати, а вводити в денний раціон страви з смачних товарів, здатних при низькій калорійності наповнити шлунок, дати відчуття насичення.

Лікарі-дієтологи рекомендують не третирувати підрахунком калорій, якою б рутиною це не здавалося. При всьому цьому не слід забувати навіть про самих малозначних «дрібниці»: одна цукерка до вечірнього чаю принесе зайві 15-25 калорій. Слід також приділяти увагу якості товарів і їх загальній вазі при формуванні денного раціону. Навіть малокалорійні страви у величезних кількостях можуть привести до переїдання і жирових відкладень.

Малокалорійні продукти і страви

Малокалорійні страви готують з товарів з високим вмістом води, з низькою «щільністю енергії».

Овочі – капуста (броколі, цвітна, білокачанна), огірки, квасоля, редька, редиска, гарбуз, кабачки, черешкова селера.

  • Фрукти – яблука, айва, цитрусові, ананаси.
  • Ягоди – журавлина, вишня, ожина.
  • Риба – тунець, минтай, судак, тріска, щука, навага.
  • М'ясо – телятина, зайчик, сердечко і нирки.
  • Продукти з молока – нежирний кефір, худенький сир, йогурт, кисле.
  • Морепродукти – кальмари, креветки, краби, морська капуста.
  • При зіставленні малокалорійних товарів меж собою слід розуміти, що, приміром, калорійність нежирної риби вдвічі нижче, ніж нежирного м'яса. При всьому цьому за вмістом білка їжа буде схожою, тоді як по вітамінно-мінеральному комплексу рибне блюдо затьмарить м'ясне в рази.

    Малокалорійні страви готують з перерахованих вище товарів, дотримуючись серйозних правил: не додають в блюдо крохмалисті овочі, вершкове і рослинне масло для обсмажування, не зловживають спеціями і сіллю, цукром. Страви готують на пару, в духовці, пасерують на воді, знижуючи калорійність в процесі кулінарної обробки. До більш всераспространенним жвавим страв з низькою калорійністю відносяться овочеві заморозки, які просто приготувати, переклавши суміш на жарку сковороду, з додаванням фільтрованої води. Овочеві пюре, рагу і овочі на пару – смачні і поживні страви з високим вмістом вітамінів і харчових волокон. Варена риба, парові котлети, морепродукти в різних композиціях з фруктами і овочами допомагають варіювати меню, при всьому цьому сумарна калорійність страв залишається в межах норми. Загальна енергетична цінність денного раціону не повинна бути нижче 1800 ккал і вище 2000 ккал для дам, перекіс в ту або іншу сторону однаково пагуба для стрункості фігури.

    Джерело: a-yak.com